Een woonco÷peratie, dat kunnen we zelf

Een co÷peratie is van oudsher de rechtsvorm om gelden en bezittingen bij elkaar te brengen en belangen te bundelen om zo samen (financieel) voordeel te behalen. We zien deze rechtsvorm veel in de agrarische sector, bij sommige banken en bij verzekeringsbedrijven. De vraag is of een co÷peratie ook iets is om in te zetten in de huidige overspannen woningmarkt.

We zijn inmiddels zo ver dat er een tekort is aan honderdduizenden betaalbare koopwoningen en huurwoningen, dat de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning boven de € 420.000 ligt en dat er onder de € 1.000 per maand geen fatsoenlijke woning meer te huren is. Door het optuigen van een woonco÷peratie ontstaat er een organisatie van mensen die samen hun woningen beheren en bezitten. Hier komt dus geen grote woningbouworganisatie meer aan te pas. Nieuw is deze gedachte niet, maar uit nood geboren en passend in het huidige tijdsbeeld zien we toch een opmars van kleinschalige particuliere woonco÷peraties.

Door het heft in eigen hand te nemen kunnen er goede en betaalbare huurwoningen in het middensegment van onze steden en dorpen worden gerealiseerd. Een woonco÷peratie heeft geen enkel winstoogmerk, maar dient uitsluitend de woonbehoeften van de huurders / bewoners.
Het dagelijks bestuur van de co÷peratie ligt bij de bewoners zelf. Zo zijn hun belangen te allen tijde gewaarborgd. Ook is er geen sprake van dure managers en afdracht van verhuurdersheffing aan de staat.
Woonco÷peraties kunnen een verloren gewaand deel van de woningmarkt nieuw leven inblazen: goede huurwoningen in het middensegment voor starters, jonge gezinnen en alleenstaanden die anders geen normaal betaalbare woonruimte kunnen vinden.Vooral deze middengroep valt (vooral in de grotere steden) tussen wal en schip omdat ze niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, dure vrije sector huurwoningen niet kunnen betalen en te weinig verdienen voor het verkrijgen van een substantiŰle hypotheek.

Door toekomstige bewoners te verenigen en het samen starten van een woonco÷peratie te vereenvoudigen, wordt het wellicht mogelijk de komende jaren samen vele duizenden goede betaalbare huurwoningen te bouwen. Het tekort aan goede betaalbare woningen is niet alleen in Nederland, maar in vrijwel alle Europese steden een groeiend probleem. Het is dan ook niet gek dat woonco÷peraties ook in de ons omringende landen en met name in ScandinaviŰ een hoopvol antwoord lijken op de huidige crisis op de woningmarkt. Nederland is bepaald nog geen koploper, in de Zwitserse stad ZŘrich is bijvoorbeeld 27% van alle woningen in bezit van kleinschalige woonco÷peraties.Onze eigen hoofdstad Amsterdam heeft zich nu als streven gesteld om in 2040 10% van de (huur)woningen in de stad in bezit te krijgen van particuliere woonco÷peraties. Kortom een onderwerp om zeker niet zomaar aan voorbij te gaan.

Het oprichten van een co÷peratie kan wettelijk alleen maar via een notariŰle akte, gevolgd door inschrijving in het handelsregister. Wilt u meer weten over de rechtsvorm co÷peratie, bel ons dan voor het maken een afspraak.


 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie