Biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie

Nieuws Item object
De NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis hebben onlangs een digitaal biedlogboek ingevoerd. Kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht kunnen daarin, na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden, zien hoe het biedingsproces is verlopen.

Het biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie. Per 1 januari 2023 wordt het gebruik van het biedlogboek verplicht: vanaf die dag hebben kandidaat-kopers recht op inzage in het biedlogboek. Voorwaarde is wel dat de makelaar is aangesloten bij een van de drie branche- en beroepsorganisaties: NVM, VBO en Vastgoedpro. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil het biedlogboek in de toekomst per wet verplichten. Partijen die geen gebruik maken van een gecertificeerd biedlogboek kunnen dan niet langer een bied- of onderhandelingsproces begeleiden.

Gezamenlijk tuchtrecht

De drie organisaties kondigden eerder dit jaar aan met een onafhankelijk, gezamenlijk tuchtrecht te komen. Consumenten kunnen zo terecht bij één loket voor de afhandeling van hun klachten. De tuchtraad gaat makelaars, taxateurs en bouwkundig keurders toetsen aan de al bestaande beroeps- en gedragscodes.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie